Strafontslag voorzitter COR Nationale Politie terecht

De korpschef van de Nationale Politie heeft de voormalig voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) terecht onvoorwaardelijk strafontslag verleend. Dat oordeelt de meervoudige kamer van de rechtbank Midden-Nederland.


Intern onderzoek

Voor de oprichting van de Nationale Politie (2013) is een nieuwe Centrale Ondernemingsraad opgericht. De voormalig voorzitter was vanaf het begin bij de COR betrokken. Vanwege berichten over mogelijk ongeoorloofde uitgaven en over onduidelijkheden over het budget en de begroting van de COR zijn door de korpsleiding onderzoeken gestart naar de bestedingen van de COR en de rol van de voorzitter. De korpschef heeft nagelaten om de voormalig voorzitter naar aanleiding van het onderzoek gelegenheid te geven om alle opnames van getuigenverhoren te beluisteren. Pas na de zitting bij de rechtbank kon hij dit alsnog doen. Het is verder niet gebleken dat het uitgebreide onderzoek niet deugt of dat informatie onjuist is verwerkt. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de voormalig voorzitter bonnen en facturen heeft aangepast, buitensporig dure evenementen heeft georganiseerd, cash heeft opgenomen met de creditcard van de politie en zijn partner tegen de regels in heeft meegenomen op een dienstreis naar Curaçao. Wat volgens de rechtbank niet kan worden vastgesteld is dat hij 198 flessen prosecco heeft gekocht voor privégebruik, zoals wel in het onderzoek is beschreven.


Plichtsverzuim

Deze gedragingen leveren plichtsverzuim op en de korpschef heeft op basis daarvan mogen overgaan tot onvoorwaardelijk strafontslag. Er was geen sprake van een incident, maar van structureel niet-integer handelen. De voormalig voorzitter heeft zelf duidelijk gemaakt dat hij hard voor de COR gewerkt en gebrekkig toezicht door de korpsleiding en machtsstrijd binnen het politiekorps een rol hebben gespeeld. Dat neemt echter niet weg dat in deze gezichtsbepalende functie van de voorzitter van de COR als boegbeeld mag worden verwacht dat hij integer en met moreel besef handelt. In deze context was zuinig zijn de juiste keuze, terwijl de voormalig voorzitter vrij over politiegeld dacht te kunnen beschikken. De rechtbank vindt het strafontslag een evenredige maatregel.


Voor vragen en advies over ontslag: DM Advocatuur 030-2287845.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2017 by DMAdvocatuur

FOLLOW US:

  • Twitter Clean